Leta i den här bloggen

söndag 19 september 2010

Valet

Ett val man i alla fall bör göra med hjärnan är riksdagsvalet. Oj, vilka debatter som pågår därute. Något som är lite märkligt är alla påhopp i bloggvärlden och i den "riktiga" världen. Kan vi inte bara acceptera att alla har olika åsikter baserade på olika värderinga, livsstilar och erfarenheter. Vissa röstar genom att se till sakfrågor och vissa har en ideologisk övertygelse.

Jag själv skulle aldrig klanka ner på något parti eller på någon som röstar annorlunda än jag. Hur kan man göra det? Vad blir bättre av att vi kallar varandra Sosse-parasit och Rikemans-Moderater? Blir samhället bättre av att vi kastar sten på varandra? Jag tycker att alla har rätt till sin egen åsikt och att det är självklart att få uttrycka sig, oavsett om man har en stor blogg eller står på ett torgmöte. Det som däremot stör mig är när okunniga människor hakar upp sig på enstaka frågor och tror sig veta allt om politik för att de har lyssnat på en debatt, eller ännu värre, sina vänner/familj och bara anammat deras åsikter.

Jag hoppas att alla vi som har röstat i det här valet har gjort det för att vi har satt oss in i åtminstonde ett par VIKTIGA frågor och sedan läst på en aning om hur Sverige har sett ut under olika partiers styre. Man kan inte bara gå på vallöften, man måste se till hur landet har styrts innan.

Och inga mer påhopp nu! Man kan inte övertyga någon genom att idiotförklara och trycka ner personen. Försök istället att presentera sakliga argument och för en civiliserad diskussion. Och acceptera att man har olika åsikter men att politiska åsikter inte är en hel person. Människor kan ju faktiskt ha ett värde bara för att de har en annan politisk åsikt.

//Lina

UPDATE: Allt detta gäller bortsett från Sverigedemokraterna. Hur man kan rösta in dem i riksdagen är en gåta. Bara för att det finns "Ett par riktigt vettiga åsikter" i ett partiprogram kan man inte låta sig luras. De är främlingsfientliga punkt slut. Och främlingsfientlighet är inte bara bakåtsträvande och gammaldags, det är riktigt, riktigt otäckt.

2 kommentarer:

Maria sa...

Nja en blå kallade mig slappo idag bara för att jag är arbetslös... De tackar jag för, för jag är så slapp

Kaos-Lina sa...

Usch, det är precis det där jag menar. Så himla onödigt.